Trip ke Lombok 2

Sambungan entri Lombok hari first di sini


Hari kedua di Lombok,kami decide nak ke Gili Trawangan dan bermalam di sana semalam,kami perlu naik speed bot lebih kurang 20 minit dari jeti,so sampai di jeti dalam setengah jam dari hotel,tapi keadaan cuaca tidak mengizinkan kami naik bot,hujan pulak renyai-renyai time tuh memang membahayakan tambah-tambah bawak baby dengan angin kuat,sejukkk..kesian my baby. so kami terpaksa cancelkan trip ke gili trawangan dan tukar ke trip Tanjung Ringgit,harga kena bayar lebih sikit sebab jauh perjalanannyaa...3 jam okeh dari senggigi..

fuhh..akhirnya berpeluang jugak pergi ke Tanjung Ringgit yang ohsem,sepatutnya pergi hari first,driver tu tak nak bawak..hangin jerr..takut rosak kereta dia kot,yer nak pergi Tanjung Ringgit harus naik 4x4 baru sedap sikit,tapi kami naik mpv ja ngan pakcik hotel ni...ok jer pun walaupun hazab jugak nak sampai sana..jalannya aduhh..tapi memang berbaloi pergi..percayalahh !!

on d way
jalan masih belum berturap,inn sya Allah bulan 6 ni dah cantik jalannya..bilang bapak driver..hehe.. jangan risau

tetiba jumpa benda alah ni..huhu
sabo ja lah..jalan dalam pembikinan

Perjalanan memang mencabar sikit tapi kita akan disajikan dengan pemandangan yang indah disepanjang jalan menuju ke tanjung ringgit. kita akan melalui beberapa kampung yang kelihatan dhaif jer,terdapat kampung yang tidak mendapat bekalan letrik dan air...bayangkan...insaf sekejap..huhu

bapak driver tu bagitau,dia teringin ke Malaysia sebab bagi mereka Malaysia sebuah negara maju,tak perlu pergi jauh-jauh,ke malaysia sudah untuk melihat bangunan cantik-cantik...katanya,bangga sekejap kami..haha..tapiii...hakikatnya di malaysia masih ada tempat-tempat macam ni khusus area pedalaman...huhu..apapun ku bersyukur jadi rakyat malaysia. 

jeeva beloam ni satu-satu hotel di tanjung ringgit...haruslah cantik untuk orang ada-ada sahaja :))

Setelah berpenat lelah selama 3 jam perjalanan,akhirnya tiba jua di sini...alhamdulillah,cuaca pun elok jer tak hujan..
subhanallah..kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah,..terpana diriku..


tiada kata-kata mampu ku ucapkan,terpaku sejenak..biar gambar sahaja berbicara..,hanya kami berempat di situ bersama pakcik driver,sunyi sepi menghayati panorama indah dari atas bukit...rasa cam tak mau balikkk..oh syurga dunia..,bapak tu bilang di situ memang selalu ada orang camping untuk melihat sunset..di seberang laut ni merupakan sempadan Australia..darwin kot tak silap..cerr gugel..huhu

tempat ni masih belum komersial..masih dara lagi,bertuah orang lombok dikurniakan tempat secantik ini..tapiii masih ada orang lombok yang tak tahu kewujudan tanjung ringgit nih..silalah percaya okeh..huhu..jom berposing walau panas membahang..redah jer!!



subhanallahh
alolo..sedih pa ntah

dah ceriaa...yahoo..bestnya umii..
jom memosing..


fokus belakang..membiruu

sian anakku..berpanas

harus berpayung..panas menyengat

syoknya diaa..

luv u sayang umii

luv my dad

rindunya tempat nih

bertiga


berpayung..panas oihh

setelah puas bergambar+lunch bawah pokok..wah heaven.. sambil mendengar deruan ombak gituu

kami dengan berat hatinya terpaksa turun untuk ke destinasi berikutnya iaitu pantai pink,pasirnya kaler pink okeh,nak ke sini dalam 5 minit dari tanjung ringgit. di sini pun boleh nak mandi manda dan snorkeling,feveret somi i

pantai pink
tenang jer

xde orang

follow gak..sewa bot untuk g snorkeling
syok dia snorkeling

ikan banyakkk

suami cakap coral banyak yang pelik-pelik tak penah tengok kat malaysia cth di tioman dan perhentian,jauh gak g berenang somi aku nih sambil ditemani pakcik bot,pakcik bot tu la tolong bawak g tengok coral..mesti dia expert kan tempat dia..aku hanya mampu melihat sahaja..huhu



dapat gak la pegang star fish...



see the coral...

Nampak tak coral yang maha banyak tuu..aku rasa cam nak melompat terjun jer,nasib la kena jaga my baby ni..sob..sob

bak kata pakcik bot,coral di sini masih alami belum tercemar gituu berbanding di gili trawangan..yup betol sangat,dari atas bot boleh nampak okeh..nangis i

tunggu dah besar sikit,kita sama-sama snorkeling yer sayang..ayah ngn umi memang hantu snorkeling..hehe
lebih kurang pukul 5 petang kami bertolak balik...memang best sangat di sini..inn sya Allah see u again

belakang tu pura batu bolong
kat bali pun ada kuil ni tapi lebih cantik lah berbanding ni


 sebelum balik posing dulu depan hotel..pasirnya hitam tak cantiklah
lebih kurang pukul 8 pg kami bertolak ke aipot..sebelum tu singgah beli keychain


awek lombok berkenan kat salahuddin :)



pose jap..klia2

somi pun nk gak

bye..bye lombok..nmpk mata si dia jer..hehe

thanks encik hubby bawak umi ngan udin jenjalan...enjoy sangatt..luv u so much

naik erl jer

All about lombok :

- 95% orang Islam so tak yah susah pikir pasal makanan
-dikenali sebagai pulau seribu masjid..banyak sangat mesjid okeh
- banyak Gili (pulau kecil) di lombok,paling femes gili Trawangan,tapi kalau nak snorkeling dan sewaktu dengannya better pergi gili Nanggu,kerna masih alami
-bulan 4-9 best time pergi...laut tenang
-tempat wajib pergi adalah...Tanjung Ringgit..hehe
-better menginap di kuta sebab dekat sikit nak ke tanjung ringgit,kalau menginap di senggigi dekat dengan gili trawangan
-pantai cantik di sekitar kuta wajib pergi,pantai kuta,pantai mawun,tanjung aan..banyak g yang cantik sebenarnya,kalau sempat pergi jer...


okeh,tu je la kot,sekadar perkongsian,moga bermanfaat...:)

1 تعليقات

  1. MasyaAllah cantiknya ciptaan Allah..biru airnya

    Tak sangka kt lombok pun ada tmpt menarik selalu tahu cerita yg negatif2 je hihi..

    ردحذف
أحدث أقدم