Khamis, 8 Oktober 2015

Jalan-jalan Bukit Tinggi

Alhamdulillah cuti hujung minggu yakni hari ahad lalu kami ke Bukit Tinggi Pahang.Perjalanan dari rumah ke Bukit Tinggi lebih kurang sejam sahaja,Dekat jer..

Suasana sini memang tenang dan nyaman jer,walaupun tengahari rembang still dingin sejuk tapi tak la sesejuk di cameron,dalam gambar nampak macam berkabus padahal jerebu..huhu

Saja jenjalan bawa si kecik Salahuddin main dengan arnab,aha dekat sana juga ada animal park,binatang yang cute-cute je lah ada macam arnab,rusa,kuda,burung merak. Kat sini boleh bagi makan sendiri, makanan di sediakan. Kalau bawak budak-budak memang seronok di sini enjoy jer. cer tengok gelagat Salahuddin ni

alhamdulillah ada orang offer nak tolong snap gamba kami





Apa tarikan utama yang ada di bukit tinggi ni,sudah tentu lah bangunan-bangunan cantik ala French tu,ok tempat ni namanya Colmar Tropicale. Kasi gambar sikit







dari atas menara








Suka sangat Salahuddin dengan swan ni,menjerit-jerit alahai anak..

Tempat tarikan lain yang boleh di kunjungi di sini adalah Japanese Village,mula memang taknak pergi sebab kena mendaki tapi somi cakap alang-alang dah sampai redah je lah..ok jomlah kita mendaki...memang agak penat tapi berbaloi lah naik atas tu tenang jer suasananya,udara pun segar..boleh sewa kimono di sini 15 minit rm 20 kot...bajet takde sory,tak payah kimono sangat lah, jalan mesti terkepit-kepit camno nak kejor si Salahuddin yang lasak nih...


suasana tenang dalam Japanese Village

asal lepas jer nak berjalan menerokalah si kecik ni

rehat jap sambil makan biskut


Jom balik ummi



Not bad tempat ni,setengah hari dah boleh pusing 1 tempat ni,kalau yang nak menginap di sini ada jer resort 4,5 bintang di sini,kami tak mampu dik non...kalau dah bosan dengan shopping mall etc time cuti hujung minggu boleh la lari ke sini sekejap.ni bagi yang tinggal di KL la yer...ok tata

Isnin, 28 September 2015

Ahad, 27 September 2015

Jalan-jalan Langkawi

Assalamualaikum

seperti biasa entry jalan-jalan kembali

kali ni pergi Langkawi dengan motif shopping pinggan mangkuk

kebetulan balik kampung di kedah bercuti terus jer pergi langkawi. kami pergi with MI, orang tua-tua suka la bab pinggan mangkuk ni tu yang bawak sekali..

pergi pun sekejap jer tido semalam

gambo pinggan takder yer,,harap maaf..hehe

yang ada gamba ni




ni pulau beras basah...cantik kann

bekpes d resort





tasik dayang bunting


nak ke tasik ni kena trakking dulu dalam 20 minit gitu (x sure)sampai la tasik ni,semput jugak turun naik tangga,kesian MIL



kali pertama pergi langkawi tahun 2004 time cable car baru bukak,kali kedua 2008 dengan kawan-kawan ukm, dan 2015 ngan husband :))

kali ketiga baru nak terjah pulau sekitar langkawi,cantik jugak pulau- pulau di sini cuma airnya tak bape clear nak snorkeling..hubby cakap laa

langkawi dah macam phuket somi cakap,happening jer malam-malam

kalau nak snorkeling better pergi pulau payar,maybe next time innsya Allah

ok adios

Jumaat, 12 Jun 2015

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Isnin, 27 April 2015

"Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah"




Assalamualaikum

jom join segmen blogwalking by nisa,

ada rezeki dapat hadiah shawl gitu :)

kalau nak join boleh ke sini

Rabu, 25 Mac 2015

Trip ke Lombok 2

Sambungan entri Lombok hari first di sini


Hari kedua di Lombok,kami decide nak ke Gili Trawangan dan bermalam di sana semalam,kami perlu naik speed bot lebih kurang 20 minit dari jeti,so sampai di jeti dalam setengah jam dari hotel,tapi keadaan cuaca tidak mengizinkan kami naik bot,hujan pulak renyai-renyai time tuh memang membahayakan tambah-tambah bawak baby dengan angin kuat,sejukkk..kesian my baby. so kami terpaksa cancelkan trip ke gili trawangan dan tukar ke trip Tanjung Ringgit,harga kena bayar lebih sikit sebab jauh perjalanannyaa...3 jam okeh dari senggigi..

fuhh..akhirnya berpeluang jugak pergi ke Tanjung Ringgit yang ohsem,sepatutnya pergi hari first,driver tu tak nak bawak..hangin jerr..takut rosak kereta dia kot,yer nak pergi Tanjung Ringgit harus naik 4x4 baru sedap sikit,tapi kami naik mpv ja ngan pakcik hotel ni...ok jer pun walaupun hazab jugak nak sampai sana..jalannya aduhh..tapi memang berbaloi pergi..percayalahh !!

on d way
jalan masih belum berturap,inn sya Allah bulan 6 ni dah cantik jalannya..bilang bapak driver..hehe.. jangan risau

tetiba jumpa benda alah ni..huhu
sabo ja lah..jalan dalam pembikinan

Perjalanan memang mencabar sikit tapi kita akan disajikan dengan pemandangan yang indah disepanjang jalan menuju ke tanjung ringgit. kita akan melalui beberapa kampung yang kelihatan dhaif jer,terdapat kampung yang tidak mendapat bekalan letrik dan air...bayangkan...insaf sekejap..huhu

bapak driver tu bagitau,dia teringin ke Malaysia sebab bagi mereka Malaysia sebuah negara maju,tak perlu pergi jauh-jauh,ke malaysia sudah untuk melihat bangunan cantik-cantik...katanya,bangga sekejap kami..haha..tapiii...hakikatnya di malaysia masih ada tempat-tempat macam ni khusus area pedalaman...huhu..apapun ku bersyukur jadi rakyat malaysia. 

jeeva beloam ni satu-satu hotel di tanjung ringgit...haruslah cantik untuk orang ada-ada sahaja :))

Setelah berpenat lelah selama 3 jam perjalanan,akhirnya tiba jua di sini...alhamdulillah,cuaca pun elok jer tak hujan..
subhanallah..kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah,..terpana diriku..


tiada kata-kata mampu ku ucapkan,terpaku sejenak..biar gambar sahaja berbicara..,hanya kami berempat di situ bersama pakcik driver,sunyi sepi menghayati panorama indah dari atas bukit...rasa cam tak mau balikkk..oh syurga dunia..,bapak tu bilang di situ memang selalu ada orang camping untuk melihat sunset..di seberang laut ni merupakan sempadan Australia..darwin kot tak silap..cerr gugel..huhu

tempat ni masih belum komersial..masih dara lagi,bertuah orang lombok dikurniakan tempat secantik ini..tapiii masih ada orang lombok yang tak tahu kewujudan tanjung ringgit nih..silalah percaya okeh..huhu..jom berposing walau panas membahang..redah jer!!



subhanallahh
alolo..sedih pa ntah

dah ceriaa...yahoo..bestnya umii..
jom memosing..


fokus belakang..membiruu

sian anakku..berpanas

harus berpayung..panas menyengat

syoknya diaa..

luv u sayang umii

luv my dad

rindunya tempat nih

bertiga


berpayung..panas oihh

setelah puas bergambar+lunch bawah pokok..wah heaven.. sambil mendengar deruan ombak gituu

kami dengan berat hatinya terpaksa turun untuk ke destinasi berikutnya iaitu pantai pink,pasirnya kaler pink okeh,nak ke sini dalam 5 minit dari tanjung ringgit. di sini pun boleh nak mandi manda dan snorkeling,feveret somi i

pantai pink
tenang jer

xde orang

follow gak..sewa bot untuk g snorkeling
syok dia snorkeling

ikan banyakkk

suami cakap coral banyak yang pelik-pelik tak penah tengok kat malaysia cth di tioman dan perhentian,jauh gak g berenang somi aku nih sambil ditemani pakcik bot,pakcik bot tu la tolong bawak g tengok coral..mesti dia expert kan tempat dia..aku hanya mampu melihat sahaja..huhu



dapat gak la pegang star fish...



see the coral...

Nampak tak coral yang maha banyak tuu..aku rasa cam nak melompat terjun jer,nasib la kena jaga my baby ni..sob..sob

bak kata pakcik bot,coral di sini masih alami belum tercemar gituu berbanding di gili trawangan..yup betol sangat,dari atas bot boleh nampak okeh..nangis i

tunggu dah besar sikit,kita sama-sama snorkeling yer sayang..ayah ngn umi memang hantu snorkeling..hehe
lebih kurang pukul 5 petang kami bertolak balik...memang best sangat di sini..inn sya Allah see u again

belakang tu pura batu bolong
kat bali pun ada kuil ni tapi lebih cantik lah berbanding ni


 sebelum balik posing dulu depan hotel..pasirnya hitam tak cantiklah
lebih kurang pukul 8 pg kami bertolak ke aipot..sebelum tu singgah beli keychain


awek lombok berkenan kat salahuddin :)



pose jap..klia2

somi pun nk gak

bye..bye lombok..nmpk mata si dia jer..hehe

thanks encik hubby bawak umi ngan udin jenjalan...enjoy sangatt..luv u so much

naik erl jer

All about lombok :

- 95% orang Islam so tak yah susah pikir pasal makanan
-dikenali sebagai pulau seribu masjid..banyak sangat mesjid okeh
- banyak Gili (pulau kecil) di lombok,paling femes gili Trawangan,tapi kalau nak snorkeling dan sewaktu dengannya better pergi gili Nanggu,kerna masih alami
-bulan 4-9 best time pergi...laut tenang
-tempat wajib pergi adalah...Tanjung Ringgit..hehe
-better menginap di kuta sebab dekat sikit nak ke tanjung ringgit,kalau menginap di senggigi dekat dengan gili trawangan
-pantai cantik di sekitar kuta wajib pergi,pantai kuta,pantai mawun,tanjung aan..banyak g yang cantik sebenarnya,kalau sempat pergi jer...


okeh,tu je la kot,sekadar perkongsian,moga bermanfaat...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Domain dan Hosting